5 valkuilen bij de aankoop van een tweede verblijf in Spanje

Niet elke aankoop gaat van een leien dakje. Wie zich aan een aankoop in het buitenland waagt, maar onvoldoende informeert, trapt nog vaak in valkuilen. Wij zetten de 5 belangrijkste voor u op een rij.

1. 300 dagen zon en geen enkel schaduwplekje op het domein

Bij de aankoop van een onroerend goed in Spanje, laten mensen zich vaak verleiden door het idyllisch karakter van het vastgoed. Ze doen online research en – in het beste geval – gaan ze het pand bezoeken. Zo krijgen geïnteresseerden een impressie van het pand en de ligging ervan. Wat blijkt na aanschaf? Er is geen enkel schaduwplekje op het domein, én met meer dan 300 dagen zon per jaar, is dat essentieel. Of er is geen airco in het pand, waardoor verkoeling vinden, een uitdaging wordt.

Tip: Ga het pand bezoeken. Let op of er voldoende schaduwplekken zijn, én check zeker of er airco aanwezig is en/of er voorzieningen zijn. Kies voor een huis aan de kust, waar de zee verfrissing brengt.

 

2. De verleiding van een oud idyllisch pand

Het droompand is enkel te bereiken via een zandweg en ligt midden in de velden. Rust en kalmte is wat de kopers voor ogen hebben. Wat blijkt, de woning is niet uitgerust met de noodzakelijke nutsvoorzieningen. Denk aan waterleiding, riolering, elektriciteit en zelfs het ontbreken van de verharde weg. Of het pand is totaal niet geïsoleerd. In de slechtste gevallen gaat het om een illegaal pand, is het wettelijk verboden om het verder te verhuren of wordt het zelfs onteigend om net die nutsvoorzieningen aan te leggen.

Tip: Kies voor een afgewerkte woning en ga voor nieuwbouw in een geürbaniseerde omgeving. Het bespaart tijd en zorgen.

3. Hetzelfde pand aan een veel lagere prijs

Veel aankopers van een tweede verblijf in Spanje, doen terecht beroep op een makelaar om eerder genoemde thrillers te vermijden. Ze kiezen voor een nieuwbouw, doen hun research goed, en kopen hun droompand in een geürbaniseerde omgeving. Ze laten hun vervolgens verleiden door een veel goedkopere prijs, waardoor er achteraf toch nog verborgen verbreken aan de oppervlakte komen.

Tip: De gouden regel is hier: Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. Daarbij staat vaak een lagere prijs gelijk aan een mindere dienstverlening, én vooral vanaf het moment dat het contract is ondertekend terwijl dan de nood aan deskundige bijstand heel hoog is.

4. Samenwerken met een makelaar die nog maar net is opgestart

Ook al lijkt het een vanzelfsprekendheid, maar bij duurdere aankopen, worden er vaak essentiële vragen niet gesteld. Soms is de makelaar nog maar net begonnen, kan hij onvoldoende referenties voorleggen en is hij zelf niet op de hoogte van de valkuilen. Zo gebeuren er af en toe voorafbetalingen bij nog te bouwen projecten en er wordt niet aan gedacht om een bankgarantie te vragen. Wanneer de de vooropgestelde termijn van oplevering dan niet gehaald wordt, is er geen been om op te staan.

Tip: Vraag hoe lang de makelaar al in het bedrijfsleven staat. Check ook of de makelaar lid is van een beroepsvereniging en zich verbonden heeft om bepaalde gedragscodes na te leven, en vooral, vraag naar referenties. Indien er voorafbetalingen moeten gebeuren, eis een bankgarantie. Bij SIRE werken wij enkel met professionele ervaren vastgoedmakelaars die reeds jaar en dag werkzaam zijn in de sector.

5. In zee gaan met een Spaans makelaar

De beslissing is gevallen. Het droompand is binnen handbereik. Slechts de officiële documenten moeten ondertekend worden. Die blijken in het Spaans te zijn want er is geopteerd voor een Spaans makelaar. Een advocaat die de taal van de koper spreekt, is geen overbodige luxe. Die leest alle contracten na en ook de notariële akte. Zo staat de koper nooit voor verrassingen.

Bron: Bouwen & Wonen

Tip: Ga in zee met SIRE. Elke makelaar spreekt de taal van de klant en voorziet de officiële documenten in de moedertaal van de aankoper. Wij werken bij elke verkoop samen met een advocaat en behandelen elke transactie als uniek.